U opštini Šekovići ulaganja u ruralni razvoj

Bez autora
Jun 21 2012

U EkoMozaiku, pogonu za proizvodnju visokokvalitetnog ljekobilja, voća, povrća, cvijeća, meda i košnica, je danas upriličena zvanična posjeta i oranje prve brazde povodom potpisivanja Ugovora o zakupu 60 hektara poljoprivrednog zemljišta između Opštine Šekovići i Fondacije Mozaik. Praćeni delegacijama, druženju su prisutvovali Allan Reed, direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Momir Ristić, načelnik Opštine Šekovići i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik. Potpisivanjem Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta između Opštine Šekovići i Fondacije Mozaik se nastavlja ulagati u ruralni razvoj i održiva radna mjesta. Zahvaljujući Američkoj agenciji za međunarodni razvoj u BiH (USAID) koja je za projekat “EkoBilje - Osnaživanje žena kroz poljoprivrednu proizvodnju” odobrila 2,9 miliona KM, staklenik koji se prostire na 5.017 metara kvadratnih je već zasađen sa paradajzom, paprikom, patlidžanom, lubenicom, lavandom, muškatlom i začinskim biljem.

U opštini Šekovići ulaganja u ruralni razvojU EkoMozaiku, pogonu za proizvodnju visokokvalitetnog ljekobilja, voća, povrća, cvijeća, meda i košnica, je danas upriličena zvanična posjeta i oranje prve brazde povodom potpisivanja Ugovora o zakupu 60 hektara poljoprivrednog zemljišta između Opštine Šekovići i Fondacije Mozaik.

Praćeni delegacijama, druženju su prisutvovali Allan Reed, direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Momir Ristić, načelnik Opštine Šekovići i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Potpisivanjem Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta između Opštine Šekovići i Fondacije Mozaik se nastavlja ulagati u ruralni razvoj i održiva radna mjesta. Zahvaljujući Američkoj agenciji za međunarodni razvoj u BiH (USAID) koja je za projekat “EkoBilje - Osnaživanje žena kroz poljoprivrednu proizvodnju” odobrila 2,9 miliona KM, staklenik koji se prostire na 5.017 metara kvadratnih je već zasađen sa paradajzom, paprikom, patlidžanom, lubenicom, lavandom, muškatlom i začinskim biljem. Na dodatnih 60 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje je Fondacija Mozaik zakupila od Opštine Šekovići, će se kultivisati facelija, lavanda, heljda i povrće.

Ovo je jedan od uspješnih primjera socijalnog biznisa ostvarenog kroz izvanrednu saradnju lokalne vlasti i zajednice, nevladinog sektora, te međunarodnih donatorskih organizacija. Ovaj projekat pored ekonomskog ima i društveni karakter, jer kroz process pomirenja treba osnažiti ulogu žena u ruralnim zajednicama.

Opština Šekovići je kroz koncesiju Fondaciji Mozaik ustupila prostor napuštene kasarne, a danas ovdje imamo jedan od najmodernijih eko-pogona za proizvodnju visokokvalitetnog ljekobilja, voća, povrća, cvijeća, meda i košnica. I još uvijek se ulaže, a uposleno je 20 stalnih i 80 sezonskih radnica.

U Opštini Šekovići, EkoMozaik predstavlja najveću investiciju u ruralni razvoj i održiva radna mjesta ukupne vrijednosti od skoro 5.000.000 KM. Fondacija Mozaik je kroz inicijalnu investiciju Ministarstva poljoprivrede Češke Republike, u saradnji sa organizacijom Svet jako domov iz Češke, te Fondom za otvoreno društvo BiH, osnovala socijalni biznis EkoMozaik za koji je Opština Šekovići obezbjedila prostor napuštene kasarne. Američka agencija za međunarodni razvoj u BiH (USAID) je za projekat “EkoBilje - Osnaživanje žena kroz poljoprivrednu proizvodnju” odobrila 2,9 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik